Bubur Lambuk Malaysia Ala Johor

Bubur lambuk adalah antara makanan tradisi orang melayu..Bubur lambuk di malaysia berbeza mengikut negeri. Ada yang manis, ada yang pedas dan ada juga yang tawar..Disini ada resipinya.. 
RESIPI BUBUR LAMBUK
  bahan-bahan yang di perlukan:
  • 2 cawan beras
  • secawan santan (saiz sederhana)
  • sebiji bawang besar dan 4 ulas bawang putih (dikisar)
  • 300 gram daging atau ayam (di potong halus atau kisar)
  • 1 sudu kesil serbuk lada putih
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 100 gram kacang tanah (direndam semalaman)
  • daun sup
  • garam dan gula (secukupnya)
  • bawang goreng
  • 4 sudu rempah soto
  • 1 paket sup bunjut
  • 1 kulit kayu manis, 1 bunga lawang, 2 bunga cengkih, 2 buah pelaga (4 bahan sekawan)
  • air secukupnya
  • setengah sudu serbuk jintan putih
  • 1 sudu lada hitam
  • 3 ulas bawang putih, 1/2 inci halia dan 1/2 biji bawang besar (dihiris)
  • kentang dan lobak merah (dipotong dadu)
Langkah Seterusnya,
  • panasakan sedikit minyak, tumis 4 bahan sekawan, kemudian masukkan bahan hirisan dan yang di kisar tadi, tumis seketika dan baru masukkan bahan kisar...tumis kembali sehingga garing sedikit dan naik aromanya.
  • bancuh rempah soto dengan 1/2 cawan air, dan masukkan ke dalam tumisan tadi (tumis untuk seketika)..jangan lupa tumis dengan api yang kecil..
  • kemudian, masukkan daging/ayam tadi, lada hitam, lada putih, jintan putih, sup bunjut dan juga sedikit air..kacau seketika dan masukkan beras, kekacang, air secukupnya, sedikit garam dan gula..biarkan ia sehingga mendidih.,
  • apabila nampak beras hampir kembang, baru masukkan kentang dan lobak tadi.
  • kemudian, setelah kentang, lobak, dan kacang lembut, masukkan santan dan tambah air masak jika kelihatan terlalu pekat.
  • tambah garam secukupnya
  • bila dah masak, taburlah bawang goreng dan daun sup (sebagai hiasan)..Selesai la sudah juadah..
SELAMAT MENCUBA DAN MENIKMATINYA,..



disediakan oleh insan yang lemah,.,,,  =]

No comments:

Post a Comment