Bahan-bahan (4/5 orang) :
- 4 cawan sederhana beras basmathi
- 6 cawan sederhana air (bergantung kepada jenis beras)
- 1-2 biji bawang besar (dihiris)
- 1 1/2 inci halia (dihiris)
- 3-4 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 cawan sederhana susu cair
- sedikit minyak sapi untuk menumis bahan-bahan
- garam
- sedikit rempah tumis
- sedikit pewarna kuning
- 2 helai daun pandan
- sedikit kismis kuning dan gajus sebagai hiasan
- mula-mula didihkan air, sambil itu basuh beras dan toskan
- di periuk lain pula, tumiskan rempah tumis, bawang besar, bawang putih, dan halia sehingga naik bau
- kemudian, masukkan bahan yang ditumis tadi (dengan minyak sedikit sekali) kedalam air yang dididih tadi, kemudian,masukkan beras, garam secukup rasa, dan daun pandan
- apabila, nasi kering dan hampir masak, masukkan pula susu cair, dan biarkan sampai masak
- selepas itu, bila nasi sudah masak, titiskan pewarna kuning ke 3/4 bahagian, kemudian gaulkan dengan perlahan-lahan
- masukkan kismis dan gajus sebagai hiasan.
Nasi Minyak tersedia sudah.....
No comments:
Post a Comment