Kuih Kasturi

kuih kasturi adalah sejenis kuih yang berasaskan kacang hijau dan juga kelapa.. kuih ini enak di nikmati apabila masih dalam keadaan panas..(emm enaknya).. jikalau mahu tahu kuih ini adalah kuih yang kerap ummi saya buat dan adalah kegemaran saya juga.. tapi saya lebih suka makan kuih ini apabila ummi saya yang buat..heheh    Disini ada resipinya....
Bahan-bahan yang di perlukan :
   1. Untuk inti:
  • 1 cawan kacang hijau (rendam selamat 4-5 jam)
  • air secukupnya untuk direbuskan kacang tersebut
  • 1/2 cawan gula pasir (ikut kehendak masing-masing ya)
  • 3 sudu makan atau lebih kelapa parut (putih ya sahaja)
  • 4 sudu makan tepung gandum.
   2. Untuk kulit/salut :
  • 1 cawan atau lebih tepung beras
  • 1 sudu makan tepung jagung (kalau tak letak pun tidak mengapa)
  • 1sudu teh serbuk kunyit (sebagai warnanya kekuningan)
  • 1/2 sudu teh kapur sirih (ini dimasukkan untuk menampakkan susu kuning)
  • air secukupnya
  • garam
  • minyak masak (untuk menggoreng)
Caranya :
   1. Untuk inti :
  • kacang hijau direbuskan terlebih dahulu sehingga kacangnya lembut dan kering airnya (di ingatkan jangan sampai hangus)
  • masukkan kelapa, gula, dan tepung gandum. gaulkan sehingga sebati dan sejukkan/rehatkan sebentar
  • kemudian, ambil sedikit adunan tadi dan bentukkan seperti bebola dan leperkannya..
   2. Untuk kulit/salut :
  • panaskan minyak di dalam kuali
  • masukkan kesemua bahan kecuali minyak masak tadi ke dalam mangkuk dan bancuh sehingga sebati
Akhir sekali, celupkan adunan yang berbentuk bebola leper tadi ke dalam bancuhan tepung (satu per satu) dan gorengkannya sehingga kuning keemasan. angkat dan biarkan ianya sejuk sedikit...
Tersedialah kuih kasturi yang enak bagi diri masing-masing.....  =)



SELAMAT MENCUBA ya.....

No comments:

Post a Comment