Bahan-bahan yang di perlukan :
1. Untuk inti:
- 1 cawan kacang hijau (rendam selamat 4-5 jam)
- air secukupnya untuk direbuskan kacang tersebut
- 1/2 cawan gula pasir (ikut kehendak masing-masing ya)
- 3 sudu makan atau lebih kelapa parut (putih ya sahaja)
- 4 sudu makan tepung gandum.
- 1 cawan atau lebih tepung beras
- 1 sudu makan tepung jagung (kalau tak letak pun tidak mengapa)
- 1sudu teh serbuk kunyit (sebagai warnanya kekuningan)
- 1/2 sudu teh kapur sirih (ini dimasukkan untuk menampakkan susu kuning)
- air secukupnya
- garam
- minyak masak (untuk menggoreng)
1. Untuk inti :
- kacang hijau direbuskan terlebih dahulu sehingga kacangnya lembut dan kering airnya (di ingatkan jangan sampai hangus)
- masukkan kelapa, gula, dan tepung gandum. gaulkan sehingga sebati dan sejukkan/rehatkan sebentar
- kemudian, ambil sedikit adunan tadi dan bentukkan seperti bebola dan leperkannya..
- panaskan minyak di dalam kuali
- masukkan kesemua bahan kecuali minyak masak tadi ke dalam mangkuk dan bancuh sehingga sebati
Tersedialah kuih kasturi yang enak bagi diri masing-masing..... =)
SELAMAT MENCUBA ya.....
No comments:
Post a Comment