Bahan-bahan yang diperlukan : (2-3 orang)
- 200 gram daging (dipotong nipis)
- 2 sudu makan black pepper
- 3 sudu makan madu
- 2 sudu makan sos tiram
- 2 sudu makan susu cair
- 4 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar
- 1 inci halia
- garam, aji na moto, gula dan minyak secukupnya
- bawang putih dan halia ditumbuk hingga lumat, black pepper ditumbuk kasar dan bawang besar dibelah 4...
- perap daging bersama sos tiram, black pepper dan madu, selama sejam (lagi lama lagi bagus)..
- panaskan kuali, tumis halia dan bawang putih hingga kekuningan.
- kemudian, masukkan daging,..tambah sedikit air dan tunggu sehingga daging empuk dan masak..selepas itu masukkan bawang besar dan tunggu sehingga layu...
- dan masukkan garam, aji, gula secukup rasa dan masukkan juga susu cair..biarkan untuk seketika sehingga pekat kuahnya,.sebagai tambahan boleh masukkan lobak merah dihiris dan sayur kobis bunga juga boleh dimasukkan untuk menarikkan lagi juadah tersebut... =)
Daging Masak Black Pepper versi melayu.....selamat mencuba,.. =]
No comments:
Post a Comment