LEPAT PISANG

Kuih yang dinamakan lepat pisang ini adalah kuih tradisional orang melayu di malaysia..kuih ini berasaskan pisang..rasanya sungguh enak dan klasik..hihi  tetapi sayang budak-budak zaman sekarang kurang mengemarinya..mungkin kurang didedahkan oleh orang tua mereka..kuih ini juga sukar dicari untuk dimakan..tetapi kebiasaannya kuih ini boleh dijumpai di kenduri-kendara di kawasan kampung...  =)  disini ada resipinya...



Bahan-bahan :

  • 6 biji pisang masak (dibuang kulit)
  • 1 cawan gula pasir
  • 2 cawan tepung gandum (diayak)
  • 1/2 biji kelapa parut
  • garam
  • daun pisang secukupnya (dilayur atas api)
Caranya :

  1. panaskan pengukus
  2. kisar kesemua bahan kecuali kelapa parut dan daun pisang hingga sebati
  3. ambil sekeping daun pisang, letakkan 1 sudu adunan di atas pisang dan letakkan ditengah-tengah bahagian pisang secara memanjang.letakkan 1 sudu teh kelapa parut ditengah adunan tadi sebagai inti dan tutup kelapa tadi dengan 1 sudu adunan pisang. balut adunan itu dengan lipat kedua-dua hujung daun itu ke bawah supaya menjadi lipatan. buat dengan cara tadi untuk semua sehingga habis..
  4. kemudian letakkan dalam dulang pengukus dan kukus selama 1/2 jam atau hingga masak (daun pisang layu kekuningan). sudah sedia untuk dihidangkan dan dinikmati...  =]

selamat mencuba ya...  =]

No comments:

Post a Comment