Bahan-bahan yang diperlukan :
Inti :
- 200 gram kacang merah
- air secukupnya (untuk memrebus)
- 100 gram gula perang
- 1/2 sudu teh pewarna merah
- 1 sudu teh garam
- 3 sudu besar minyak masak
untuk Pau :
- 500 gram tepung naik sendiri
- 6 gram yis segera
- 50 gram minyak sayur
- 1/2 sudu teh garam
- 100 gram gula halus
- 250 gram air suam
- minyak masak (untuk mengoreng)
untuk inti :
- rebus kacang sehingga separuh kembang dan kisar sehingga halus (kisar dengan air rebusan)
- satukan kesemua bahan - bahan inti dan masak hingga pekat.
- setelah pekat masukkan minyak makan dan kacau sehingga rata.
- satukan air, yis, minyak, gula dan garam.dan masuk bahan-bahan ini ke dalam tepung sehingga membentuk doh. kemudian uli doh tersebut selama 5 minit.
- bentukkan doh menjadi panjang dan potong doh setiap satu menjadi 40gram.
- rehatkan doh selama 10 minit dengan ditutup plastik.
- setelah 10 minit ambil doh tersebut dan bentukkan bulat. kemudian isikan intinya ditengah-tengah dan tutup doh itu supaya tidak bocor dan bentukkan doh menjadi bulat semula.
- disambil itu panaskan minyak,..setelah doh siap..goreng pau tersebut dalam keadaan api yang sederhana panas..goreng sehingga warna keemasan..selesai goreng sudah siap pau goreng,.. =]
No comments:
Post a Comment